Februari 2019

Tuintips voor februari

In deze maand zijn er verschillende tuinbeurzen, zoals de tuin en sfeer in de Martinihal, waar u inspiratie kunt op doen voor uw tuin.

Ook tuincentra’s maken zich op voor de nieuwe trends. Ook is het handig om deze maand eens contact op te nemen met een hovenier. Kunt u tijdig afspraken maken voor onderhoud of vernieuwing van uw tuin.

Algemene verbetering in uw tuin

Dit is het uitgelezen moment om te werken aan de verbetering van uw tuin. Door bijvoorbeeld paden en terrassen aan te leggen, het gazon te herstellen of de grond te verrijken met voedingsstoffen. U kunt nu al beginnen met snoeien, planten en verplanten. Ook het plaatsen van schuttingen, pergola’s en speelplekken voor de kinderen kan goed plaats vinden in deze maand.

Water geven

Groenblijvende bomen en struiken blijven ’s winters water verdampen. Geef ze bij langdurige droogte daarom water als het niet vriest en de grond vorstvrij is (hoezo vorst?). De planten kunnen moeilijk vocht opzuigen als de grond bevroren is. Dit kan leiden tot verdroging. Dit verschijnsel treedt vooral op bij felle ochtendzon en zogenaamde ‘kale vorst’ (een niet door sneeuw bedekte bodem). Scherm de planten dan tijdelijk af met tuinvlies.

Gazon herstellen of verbeteren

Vanaf eind februari kunt u het gazon prima herstellen. Zoden leggen kan altijd tijdens niet-vriezend weer en u kunt plekken inzaaien. Als er steeds een bepaalde ‘loop’ inslijt in uw gazon, kunt u daar misschien beter bijvoorbeeld stapstenen aanbrengen.

Bomen rooien

Dit is de beste tijd om bomen te rooien. Laat het rooien van grote bomen over aan een vakman/boomverzorger. Die heeft er het juiste materieel voor en weet precies hoe eventuele schade kan worden voorkomen. Zorg wel voor een kapvergunning.

Tuinplant van de maand

De wilg, vooral bekend langs het water, is er in alle soorten en maten. De wilg is hier ook naar vernoemd, Salix komt namelijk van het Keltische sal (dicht bij water). Van Japans, tot treur- of knotwilg: de Salix is de mini-versie van de wilg en perfect voor elk balkon of terras. De bloeivorm van deze wilg noemt men katjes die in februari worden gevormd. Dit geeft de Salix een aaibare aantrekkingskracht.

Maar ook de Cornus Mas “Gele Cornoelje”, is een prachtige boom die in het voorjaar uitblinkt door zijn mooie gele bloemen. Deze komen aan de boom nog voordat er blad is aangemaakt. Na de bloei vormt de boom/struik rode bessen die in het najaar van de boom vallen. Deze zijn eetbaar en je ziet de vogels er dan ook dankbaar gebruik van maken.