Maart 2019

Het voorjaar is weer begonnen. Bij de meeste mensen met een tuin komen weer de lentekriebels.

In de eerste week van maart is het nog wat onstuimig, maar de tweede week van maart lijkt al weer een stuk beter. We hebben natuurlijk alweer bijzondere warme weken in februari achter de rug.

Het is weer tijd om uw planten uit de winterverpakking te halen en de nodige heesters en planten te snoeien.

Snoeien, scheuren en bemesten.

Maart is een goede maand om te snoeien. Zo kunt u na de vorstperiode uw struikrozen en leirozen snoeien, maar ook voor heideplanten en mahoniestruiken is het dan het juiste snoeimoment. En natuurlijk is maart zeer geschikt om te planten en verplanten. Als bepaalde vaste planten niet meer zo goed uitlopen en minder bloeien, kunt u ze delen of scheuren. Ook dat kunt u deze maand doen. Voeding is heel belangrijk voor een gezonde tuin, dus vergeet vooral niet te bemesten.

Op tijd beginnen.

De natuur ontwaakt, dus… de slakken ook. Begin met bestrijden voordat ze uw planten te pakken hebben. Gebruik ecologisch verantwoorde slakkenkorrels, dan brengt u andere dieren en mensen niet in gevaar.

In maart hebben vooral planten die van zure grond houden veel behoefte aan vocht. Geef soorten als Pieris, Rhododendron en blauwe bes daarom deze maand extra water.  

Gazon herstellen

Een gazonherstelset is ideaal om uw gazon weer een nieuw, diepgroen leven te geven. In enkele stappen komt het zonder spitten en met verticuteren voor elkaar. Deze periode is ideaal om een nieuw grasveld in te zaaien, let daar bij op de temperatuur. Wanneer de temperatuur lager dan ongeveer 8 tot 10 graden is, kunt u nog niet zaaien.